Octrooirechten: algemeen

Uitvindingen. Octrooien (of patenten) beschermen technische uitvindingen. Voor een octrooieerbare uitvinding is vereist dat sprake is van een nieuw en niet voor de hand liggend idee omtrent de toepassing van kennis, waarmee een probleem in de praktijk wordt opgelost. Octrooieerbare uitvindingen zien op een product (zoals een bal) of een werkwijze (zoals een methode voor het maken van een bal).

Bescherming. Een octrooi geeft de octrooihouder het exclusieve recht op de bedrijfsmatige toepassing van de in het octrooi geclaimde uitvinding.

Octrooiverlening. Octrooien dienen te worden aangevraagd en op het moment van aanvraag moet de uitvinding nog geheim zijn. Vandaar dat bij het ontwikkelen van technologieën het hanteren van geheimhoudingsovereenkomsten – ook wel Non-Disclosure Agreements (“NDA”) genoemd – van groot belang is. In de octrooiaanvrage wordt de uitvinding beschreven en die beschrijving dient, op straffe van nietigheid, de vakman in staat te stellen de uitvinding toe te passen.

Duur. Een octrooi heeft een maximale levensduur van twintig jaar volgend op de aanvraagdatum.

Internationaal. Octrooien zijn in beginsel nationale rechten, maar de verlening daarvan is internationaal gestructureerd. Voor de bij het Europees Octrooiverdrag aangesloten landen kan octrooi aangevraagd worden bij het Europees Octrooibureau, maar na verlening valt dat Europese octrooi vervolgens uiteen in een bundel van nationale octrooirechten. Onder het Octrooisamenwerkingsverdrag (“PCT”) is het ook mogelijk om een nationale octrooiaanvrage te gebruiken als basis voor diverse octrooiaanvragen in andere landen, zoals de VS, Japan of Europa.

Octrooigemachtigden. Het aanvragen van octrooien vereist specialistische kennis. Het is dan ook ‘een vak apart’ dat wordt uitgeoefend door zogeheten octrooigemachtigden, die zowel het relevante technische domein als de internationale implicaties kunnen overzien.