Van 'advies' naar zorgplicht en kwaliteit van IT - Reinout Rinzema

Vorig jaar schreef ik twee annotaties bij rechterlijke uitspraken in het blad Computerrecht. Een derde heb ik inmiddels bij de redactie ingediend en op hun verzoek zal ik nu aan een vierde noot gaan werken.

In dat kader ben ik nog eens gaan terugblikken op hetgeen ik eerder over het onderwerp “IT & Aansprakelijkheid” heb geschreven. Het begon in 2001 met het artikel ‘Advies is niet altijd goed’ dat Bart Beuving en ik voor Computerrecht schreven. Daarin stonden wij stil bij de adviesverantwoordelijkheid van IT- dienstverleners n.a.v. de zgn. ‘Breikant’-zaak. Later heb ik o.a. met Frank Melis geschreven over het onderwerp ‘kwaliteit van IT-systemen’. Bij dat laatste gaat het over intrinsieke kwaliteit van IT die een gebruiker daarvan ook ongevraagd mag verwachten.

Hoewel de adviesverantwoordelijkheid als zelfstandig thema niet echt opgang heeft gemaakt in de rechtspraak, geldt dat wel voor de beroepsverantwoordelijkheid van IT-dienstverleners en het aspect ‘kwaliteit’ van IT.

Heel leuk daarom om bovengenoemde vierde annotatie te mogen wijden aan de zaak ‘1-2 Focus’ waarin de vraag speelt of (slechte) kwaliteit van een broncode ertoe kan leiden dat ‘nakoming blijvend onmogelijk is’. Ik ga ermee aan de slag…