Grip op ongrijpbaar vermogen: GripScan Brainpower

Als ondernemer bedenk je nieuwe producten of processen. Je maakt gebruik van kennis en (geheime) informatie van je medewerkers. Veel van wat bij deze denkprocessen gebeurt, lijkt voor jou als ondernemer ongrijpbaar. De “brainpower”. Hoe kom je er als ondernemer achter welke brainpower zich binnen de muren van je bedrijf bevindt. Hoe pluk je als ondernemer de vruchten hiervan?

Ongrijpbaar vermogen. Veel kapitaal bevindt zich in de hoofden (brains) van medewerkers. Dat maakt het voor een onderneming vaak lastig om over dat kapitaal te kunnen beschikken. Deze kennis kan waardevol zijn voor de onderneming. Het is daarom voor de onderneming van belang grip te krijgen op dit ‘ongrijpbaar vermogen’.

Grip op. In zijn boek “Grip op ongrijpbaar vermogen” beschrijft Dick van Engelen hoe een onderneming deze grip krijgt door het delen, het codificeren en het beschermen van kennis. Er moeten onder meer afspraken worden gemaakt over de overdracht van intellectuele eigendom aan de onderneming en de bescherming van geheime informatie. De basis hiervoor ligt onder andere in goede contractuele bepalingen in de arbeidsovereenkomst.

GripScan brainpower. Ventoux heeft hiervoor de GripScan brainpower ontwikkeld. Deze scan geeft je als ondernemer duidelijkheid over wat je nodig hebt om grip te krijgen op het intellectuele kapitaal binnen jouw onderneming en daarvan te profiteren.

Voor meer informatie over de GripScan brainpower en hoe grip te krijgen op het ongrijpbaar vermogen van jouw onderneming, kun je contact opnemen met Susan Kaak van Ventoux Advocaten.