News blog

Makers Star Trek-fanfilm voor rechter gedaagd

Date: 
21.03.16

Metro, 14 maart 2016: ´Paramount Pictures en CBS slepen de makers van Axanar voor de rechter. Fans, die door middel van crowdfunding zelf een Star Trek-film willen maken, worden door de filmstudio en televisiemaatschappij beticht van inbreuk op auteursrecht. Dat meldt The Hollywood Reporter.´ Er is nog niet meer dan een preview van de film, gemaakt om donateurs te werven, maar de makers zouden al zijn aangeklaagd vanwege het schenden van 'duizenden' copyrights. Zo zou er (onder meer) worden geklaagd over het uiterlijk van de bemanning van de Starship Enterprise, de Klingons (puntoren, kleding en driehoekige medailles) en het gebruik van hun taal.

 

Lees het volledige bericht uit Metro hier.

 

Het is altijd een lastige, optreden tegen activiteiten van je eigen fans. Van je fans moet je het hebben, maar wanneer ze aan de haal gaan met je intellectueel eigendom, dan kan het zaak zijn om op te treden, al is het alleen maar met het oog op precedentschepping. Vaak zal geprobeerd worden het niet tot een procedure te laten komen (denk aan de - niet altijd gunstige - publicitaire gevolgen die een rechtzaak kan hebben), maar soms zal de rechthebbende geen andere keus zien dan naar de rechter te stappen. Denk aan het optreden van Moulinsart (houder van de Kuifje auteursrechten) tegen Hergé Genootschap, de vereniging voor Kuifje-fans, die in haar fanblad steeds grote hoeveelheden auteursrechtelijk beschermd Kuifje-materiaal afbeeldde (welk optreden Moulinsart overigens verloor omdat de rechter vond dat er sprake was van een stilzwijgende, voortdurende toestemming voor het beeldgebruik). Voor wat betreft de procedure tegen de makers van Axanar: ik ben geen Star Trek connaisseur en kan de preview die er is gemaakt daarom onmogelijk beoordelen, maar auteursrechtelijke bescherming van het uiterlijk van filmkarakters en hun taal - en daarmee inbreuk, mits er in voldoende mate is gekopieerd - is wel degelijk denkbaar.

 

Als je als fan iets wilt publiceren over je favoriete strip- of filmheld, dan zijn er wel mogelijkheden om dit binnen de grenzen van de wet te doen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden die het citaatrecht (art. 15a Auteurswet) en de parodie-exceptie (art. 18b) bieden. Deze uitzonderingen op het auteursrecht gelden slechts onder strikte voorwaarden, dus zorg ervoor dat je je goed laat voorlichten als je niet zoals de makers van Axanar verrast wilt worden met een rechtzaak!

 

Door Eva Veldhoen.