News blog

Boete voor individuele illegale downloaders?

Date: 
27.06.16

Na de uitspraak van het Hof van Justitie is sinds 2014 het in Nederland verboden om uit illegale bron video en muziek te downloaden. Tot op heden zijn er in Nederland aan individuele downloaders geen boetes of schadevergoedingen betaald.

De overheid lijkt illegale downloaders niet te gaan aanpakken. Stichting Brein richt zich op websites die de illegale content aanbieden. Ook mensen die geregeld films of muziek illegaal online zetten, worden door Brein aangesproken. Een aantal filmdistributeurs, waaronder Dutch Filmworks, September Film en Lumière hebben een ‘task force’ tegen illegaal downloaden opgericht om zelf actie te ondernemen. De filmdistributeurs willen individuele downloaders opsporen en beboeten.

IP-adressen. Het is eenvoudig om IP-adressen van Nederlandse illegale downloaders te verzamelen, maar dan moet internetproviders als Ziggo, KPN en XS4ALL de namen en adressen van degene die achter IP-adressen schuilgaan verstrekken. Internetproviders voelen zich niet verplicht websites te blokkeren, laat staan dat ze staan te springen om de gegevens van hun klanten vrij te geven. Om achter die gegevens te komen, moeten de filmdistributeurs dus naar de rechter. De rechter moet bepalen of de schending van het auteursrecht zwaarder telt dan de privacy van de downloaders.

Zelf NAW achterhalen. De distributeurs hebben een methode bedacht om zelf gegevens van illegale downloaders te achterhalen. Hiervoor hebben ze toestemming gevraagd aan de Autoriteit Persoonsgegevens. De privacy-toezichthouder controleert of de methode rechtmatig is. Stichting Brein bewandelde eerder een dergelijke route, en kreeg in maart 2016 toestemming om gegevens te verzamelen van grote uploaders van illegale content.

Boete. Welke acties de filmdistributeurs vervolgens gaan nemen tegen individuele downloaders is afwachten. 

Wordt vervolgd.