X
Bericht verzonden!
Message sent!

News Blog

Digitalisatie door bibliotheken zonder toestemming toegestaan

date: 16.09.14
Een lidstaat mag toestaan dat bibliotheken zonder toestemming van de rechthebbenden bepaalde boeken van hun verzameling digitaliseren om deze op elektronische leesplaatsen aan te bieden.  
read more

Eindrapport ICT-projecten bij de overheid op 15 oktober 2014 gereed

date: 15.09.14
De tijdelijke commissie ICT van de Tweede Kamer heeft de opdracht om een parlementair onderzoek uit te voeren naar ICT-projecten bij de overheid. Ventoux' 'Reinout Rinzema trad hierbij op verzoek van de commissie op als een van de twee experts.
read more

Omroep Max 'ongelukkig' met merchandise

date: 15.09.14
Omroep Max is boos. Albert Heijn brengt een 'Heel Holland Bakt'-productlijn uit. Het bakprogramma "heel Holland Bakt' wordt door Max gemaakt. Maar Omroep Max wist hier niet vanaf. En kan hier niet tegen optreden, terwijl zij de merkhouder van drie benelux merken met de titel van het programma is.
read more

3D printing: design meets law

date: 10.09.14
3D-printen is de trend van nu. Er wordt zelfs gesproken van een ’nieuwe industriële revolutie’. De techniek heeft inmiddels zowel het industriële bedrijf, de designstudio als het huis van de consument weten te bereiken en de vraag rijst wat de juridische impact van dit alles is, met name op het gebied van het intellectueel eigendomsrecht.
read more

SMS Parking moet klantgegevens delen met fiscus

date: 26.08.14

Het parkeerbedrijf SMS Parking, dat klanten met hun telefoon parkeergeld laat betalen, moet gegevens van klanten delen met de Belastingdienst. Het gerechtshof in Den Bosch heeft dat bepaald.
read more

Apple en Samsung schikken procedures buiten VS

date: 12.08.14

Apple en Samsung hebben besloten om de aanhangige Nederlandse procedures, net als andere procedures buiten de VS, te schikken. Eerder had de Amerikaanse rechter al aangedrongen op een mogelijke schikking, maar daarin zijn ze niet geslaagd voor de procedures in de VS. Deze procedures worden ondanks de schikking voortgezet.
read more

Constructieve dialoog tussen Alibaba en luxemerken

date: 11.08.14

Eigenaar Kering van Gucci en Saint Laurent Paris heeft klachten over de Chinese webwinkel Alibaba en diens dochter Taobao. Deze webwinkels zouden de verkoop van namaakgoederen bevorderen. Nadat het Franse bedrijf Kering een procedure hierover begon, zijn partijen een constructieve dialoog gestart. Terwijl zij onderhandelen is de procedure ingetrokken. L’Oréal procedeerde tegen eBay over eenzelfde kwestie, net als Stokke tegen Marktplaats.
read more

Oostenrijkse massaclaim tegen Facebook

date: 06.08.14

Veel Nederlanders voegen zich aan de zijde van de Oostenrijkse privacy voorvechter in zijn schadeclaim tegen Facebook. Max Schrems stelt (samen met hen) dat Facebook onvoldoende toestemming heeft van gebruikers om hun data te exploiteren. In totaal 25000 deelnemers zullen in de Oostenrijkse procedure € 500 schadevergoeding p.p. eisen vanwege schending van de Europese privacywetgeving.
read more

Bose claimt inbreuk op octrooien door Beats

date: 05.08.14

De toekomstige Apple dochter Beats maakt zich volgens concurrent Bose schuldig aan inbreuk op diens geluiddempende octrooien voor koptelefoons. Het geschil gaat over vijf octrooien voor ruisonderdrukkende technieken. De timing van de aanklacht is ongelukkig (vrij recent na het overnamenieuws). Mogelijk heeft dit effect op de deal tussen Apple en Bose omdat bij overname regelmatig garanties worden verstrekt voor dit soort geschillen.
read more

ACM last onder dwangsom tegen NPO wegens cookies

date: 04.08.14

Bij persbericht heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) haar besluit tot het opleggen van een last onder dwangsom aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gepubliceerd. ACM en CBP hebben overleg gevoerd met de NPO over aanpassing van de cookiemuur. Dat heeft geresulteerd in verbetering, maar volgens de ACM nog onvoldoende. De NPO heeft vier weken om alsnog te voldoen, omdat anders een dwangsom per dag volgt.
read more

De Hoge Raad keert op zijn Nebula-schreden terug in ABN AMRO v Berzona

date: 29.07.14
Ventoux' Dick van Engelen schreef een annotatie op Boek9.nl over het arrest van de Hoge Raad van 7 juli 2014 (ABN AMRO v Berzona). Het arrest betreft "het recht op wanprestatie van de curator", waarbij de Hoge Raad terugkomt op het Nebula-arrest.
read more

HvJ EU: geen recht op afschrift documenten bij inzageverzoek persoonsgegevens

date: 22.07.14
Verzoeken om inzage in de registratie van persoonsgegevens worden soms gebruikt om toegang te krijgen tot (bedrijfs) documenten. Het Europese Hof van Justitie heeft nu uitgemaakt dat een dergelijk inzagerecht niet bestaat.
read more

MKB Nederland en VNO-NCW lanceren online Privacy Quick Scan

date: 17.07.14
MKB-Nederland en VNO-NCW hebben samen een online scantool ontwikkeld waarmee bedrijven die met persoonsgegevens werken inzicht krijgen in mogelijke pricacyrisico`s voor hun klanten.
read more

Hoe voorkom je dat je via een aanbesteding de verkeerde software koopt?

date: 07.07.14
Ventoux' Reinout Rinzema schreef een annotatie in het vablad Jaan (Jurisprudentie aanbestedingsrecht) bij het vonnis van de Rechtbank Den Haag  Die uitspraak betrof de beindiging van een overeenkomst voor softwarelevering, nadat een aanbesteding had plaatsgevonden.
read more

Burgemeester moet vergunning Sinterklaasintocht herzien

date: 03.07.14
Vandaag oordeel de de rechtbank te Amsterdam dat Burgemeester Van der Laan zijn besluit van vorig jaar om een vergunning voor de intocht van Sinterklaas in Amsterdam te verlenen moet herzien.
read more

Dick van Engelen bij BNR Radio over octrooizaak van Philips tegen Nintendo

date: 24.06.14
BNR Radio - De Ochtendspits: Commentaar van Dick van Engelen van Ventoux bij bericht dat Nintendo in hoger beroep gaat tegen Philips over vonnis van Engelse rechter waarin geoordeeld werd dat de Nintendo Wii inbreuk maakt op Philips-octrooien. Luister hier  
read more

YouTube dreigt populaire artiesten te blokkeren

date: 17.06.14

YouTube staat op het punt muziekvideo's te blokkeren van een aantal populaire artiesten, zoals Adele en Arctic Monkeys. Dat komt door een conflict tussen Google en de muzieklabels van de artiesten.
read more

UtrechtInc zkt nieuwe start-ups

date: 06.06.14
Aanmelden voor de nieuwe UtrechtInc Pressure Cooker kan weer! Ken, of ben, jij een start-up (innovatief en IT-gerelateerd) op het gebied van e-learning, e-climate en e-health? Dan ben je bij het incubatorprogramma van UtrechtInc aan het juiste adres. De Meetup voor kennismaking is 12 juni a.s. dus wees snel.
read more

Google lanceert formulier voor verwijderingsverzoek

date: 02.06.14

Na de recente Hof van Justitie uitspraak (over het recht om vergeten te worden) heeft Google nu een online formulier voor verwijderingsverzoeken. Google zal elk afzonderlijk verzoek evalueren om na te gaan of zoekresultaten dienen te worden verwijderd. Het formulier is overigens lastig vindbaar via hun pagina 'Verwijderingsbeleid'. Desondanks zou Google al 12.000 verzoeken van gebruikers hebben ontvangen.
read more

Marktplaats slordig met inzageverzoeken

date: 30.05.14

Een Bits of Freedom (BOF) medewerker ontving van Marktplaats ongevraagd persoonsgegevens van derden bij zijn inzageverzoek. Zo vernam hij - met het overzicht van zijn interacties op Marktplaats - gegevens van degenen met wie hij contact had, zoals telefoonnummers, e-mail- en IP-adressen. Deze afhandeling strookt niet met het privacybeleid van Marktplaats, en levert ook complicaties op onder de WBP. Volgens Marktplaats was dit een incident, maar BOF bekenden overkwam dit eerder.
read more

Print« Eerste   1  2  3  4  5  6  7 ...    Laatste »