X
Bericht verzonden!
Message sent!

News Blog

HvJ EU: geen recht op afschrift documenten bij inzageverzoek persoonsgegevens

date: 22.07.14
Verzoeken om inzage in de registratie van persoonsgegevens worden soms gebruikt om toegang te krijgen tot (bedrijfs) documenten. Het Europese Hof van Justitie heeft nu uitgemaakt dat een dergelijk inzagerecht niet bestaat.
read more

MKB Nederland en VNO-NCW lanceren online Privacy Quick Scan

date: 17.07.14
MKB-Nederland en VNO-NCW hebben samen een online scantool ontwikkeld waarmee bedrijven die met persoonsgegevens werken inzicht krijgen in mogelijke pricacyrisico`s voor hun klanten.
read more

Hoe voorkom je dat je via een aanbesteding de verkeerde software koopt?

date: 07.07.14
Ventoux' Reinout Rinzema schreef een annotatie in het vablad Jaan (Jurisprudentie aanbestedingsrecht) bij het vonnis van de Rechtbank Den Haag  Die uitspraak betrof de beindiging van een overeenkomst voor softwarelevering, nadat een aanbesteding had plaatsgevonden.
read more

Burgemeester moet vergunning Sinterklaasintocht herzien

date: 03.07.14
Vandaag oordeel de de rechtbank te Amsterdam dat Burgemeester Van der Laan zijn besluit van vorig jaar om een vergunning voor de intocht van Sinterklaas in Amsterdam te verlenen moet herzien.
read more

Dick van Engelen bij BNR Radio over octrooizaak van Philips tegen Nintendo

date: 24.06.14
BNR Radio - De Ochtendspits: Commentaar van Dick van Engelen van Ventoux bij bericht dat Nintendo in hoger beroep gaat tegen Philips over vonnis van Engelse rechter waarin geoordeeld werd dat de Nintendo Wii inbreuk maakt op Philips-octrooien. Luister hier  
read more

YouTube dreigt populaire artiesten te blokkeren

date: 17.06.14

YouTube staat op het punt muziekvideo's te blokkeren van een aantal populaire artiesten, zoals Adele en Arctic Monkeys. Dat komt door een conflict tussen Google en de muzieklabels van de artiesten.
read more

UtrechtInc zkt nieuwe start-ups

date: 06.06.14
Aanmelden voor de nieuwe UtrechtInc Pressure Cooker kan weer! Ken, of ben, jij een start-up (innovatief en IT-gerelateerd) op het gebied van e-learning, e-climate en e-health? Dan ben je bij het incubatorprogramma van UtrechtInc aan het juiste adres. De Meetup voor kennismaking is 12 juni a.s. dus wees snel.
read more

Google lanceert formulier voor verwijderingsverzoek

date: 02.06.14

Na de recente Hof van Justitie uitspraak (over het recht om vergeten te worden) heeft Google nu een online formulier voor verwijderingsverzoeken. Google zal elk afzonderlijk verzoek evalueren om na te gaan of zoekresultaten dienen te worden verwijderd. Het formulier is overigens lastig vindbaar via hun pagina 'Verwijderingsbeleid'. Desondanks zou Google al 12.000 verzoeken van gebruikers hebben ontvangen.
read more

Marktplaats slordig met inzageverzoeken

date: 30.05.14

Een Bits of Freedom (BOF) medewerker ontving van Marktplaats ongevraagd persoonsgegevens van derden bij zijn inzageverzoek. Zo vernam hij - met het overzicht van zijn interacties op Marktplaats - gegevens van degenen met wie hij contact had, zoals telefoonnummers, e-mail- en IP-adressen. Deze afhandeling strookt niet met het privacybeleid van Marktplaats, en levert ook complicaties op onder de WBP. Volgens Marktplaats was dit een incident, maar BOF bekenden overkwam dit eerder.
read more

IE-rechten overdracht onvoldoende bepaald

date: 28.05.14

Uit een recent vonnis van de Rotterdamse voorzieningenrechter volgt dat het essentieel is om waar mogelijk te specificeren welke IE-rechten worden overgedragen. Als de wettelijk vereiste bepaaldheid ontbreekt, dan levert dit complicaties op voor het handhaven van deze rechten tegen een mogelijke inbreukmaker of een volgende transactie. Voor wie hierover meer wil weten, is er het boek IE-Goederenrecht van Ventoux' Dick van Engelen.
read more

Zoekmachine Torrentz.eu neergehaald door politie

date: 27.05.14

Torrentz.eu is offline. De domeinnaam is uit de lucht gehaald op verzoek van de Britse politie. De site was al eerder onbereikbaar gemaakt in het Verenigd Koninkrijk, maar is nu geheel down.
read more

Merkregistratie geschillen naar Benelux Gerechtshof

date: 26.05.14

Door ondertekening van een nieuw protocol kunnen merkaanvragers bij geschillen over de registratie van een Benelux merk straks rechtstreeks terecht bij het Benelux Gerechtshof. Momenteel moet daarvoor bezwaar worden gemaakt bij een van de drie nationale rechtbanken met verschillende procedures en beslissingen tot gevolg. Het nieuwe protocol moet overigens nog door de drie parlementen (Nederland, BelgiĆ« en Luxemburg) worden goedgekeurd voor inwerkingtreding.
read more

Zorgen BOF over verzamelwoede Google

date: 26.05.14

In de Automatiseringsgids uit de directeur van Bits of Freedom (BOF), Hans de Zwart, zijn zorgen over de omvangrijke dataverzameling door Google en de impact daarvan op de privacy van gebruikers. Zo beschrijft hij dat door nieuwe diensten, zoals Google Glass, een digitaal wereldbeeld ontstaat.
read more

Telegraaf succes in strijd om eigen TV-gids

date: 23.05.14

Door een tussenarrest van het Hof Amsterdam heeft de Telegraaf deze week succes geboekt in haar juridische strijd tegen de NPO over het publiceren van programmagegevens. Het Hof Amsterdam heeft namelijk bepaald dat de NPO dit niet kan verbieden op grond van auteursrechten of geschriftenbescherming. Partijen mogen zich nu uitlaten over de gevolgen van dit tussenoordeel voor hun debat. Wordt vervolgd.  
read more

Recht om vergeten te worden door Google

date: 16.05.14
In een baanbrekend arrest heeft het Europees Hof van Justitie deze week geoordeeld dat Google gehouden kan zijn zoekresultaten te verwijderen wegens het recht van een individu om vergeten te worden. Het Hof neemt daarmee een voorschot op dit recht in de discussie over de nieuwe EU privacyverordening. Sinds dit arrest komen de nieuwe verwijderverzoeken bij Google binnen. Het is afwachten hoe zij hiermee omgaan.
read more

Privacywaarnemer resultaat schikking

date: 09.05.14

Door schikking met Amerikaanse FTC heeft berichtendienst Snapchat in ieder geval 20 jaar een onafhankelijke privacywaarnemer voor privacy toezicht. Snapchat had privacy en beveiliging als belangrijk verkoopargument gebruikt, maar had zelf kennelijk de interne huishouding niet op orde. Dit acht de FTC kwalijk met als resultaat deze schikking.
read more

FIFA strikt over WK merchandise

date: 02.05.14

WK merchandise komt volop in de winkels nu het WK dichterbij komt, aldus FD.nl over de oranjekoorts. Het is wel opletten bij het inkopen en promoten van WK items. FIFA treedt namelijk actief op tegen derden die zonder toestemming gebruik maken van hun merken (zoals 'WK' of 'Brazil 2014').
read more

Nieuwe wetgeving Koop op Afstand

date: 28.04.14
De Europese Richtlijn Consumentenrechten treedt op 13 juni 2014 in Nederland in werking en zorgt voor diverse ingrijpende veranderingen waar webwinkeliers rekening mee moeten houden.
read more

Digitale zorg innovatie

date: 24.04.14

Voor medische consumententechnologie wordt 2015 het jaar van de grote doorbraak, stelt Lucien Engelen, directeur van het innovatiecentrum van het Nijmeegse Radboud UMC in het FDEen consument kan steeds meer thuis door middel van smartphone apps zijn gezondheid monitoren en een eenvoudige diagnose stellen.
read more

Kort geding over RTL-programma Ontvoerd

date: 17.04.14
Vandaag, donderdag 17 april dient het kort geding bij de rechter in Lelystad of RTL zondag een aflevering van het programma Ontvoerd van John van den Heuvel mag uitzenden.
read more

Print« Eerste   1  2  3  4  5  6  7 ...    Laatste »